Corona-speurhonden: is het een succes?
In Helsinki, de hoofdstad van Finland, worden momenteel corona-speurhonden ingezet om mensen op te sporen die besmet zijn met het COVID-19. Op de luchthaven in de Finse stad zouden de speurhonden namelijk besmette mensen zonder zichtbare symptomen van COVID-19 kunnen opsporen. De corona-speurhonden zijn in Dubai al sinds augustus actief en het is waarschijnlijk dat Helsinki één van de eerste van vele Europese steden is die gebruik maakt van deze speurende viervoeters.
Zijn deze honden een goed idee of een mislukking? Wij hebben het voor je uitgezocht!
Update: Ook in Chili is er een testprogramma met corona-speurhonden opgestart en zijn er al vele testen uitgevoerd.
Hele goede neuzen
Het is algemeen bekend dat honden een buitengewoon reukvermogen hebben. Honden herkennen bijvoorbeeld al heel gemakkelijk de geur van hun baasje, terwijl het ook mogelijk is om honden te trainen om andere geuren te herkennen zoals de geuren van drugs of explosieven. Honden worden daarnaast gebruikt in de medische sector voor vroege detectie van darm- of longkanker, waardoor men niet gek op moet kijken als het coronavirus aan de lijst met opspoorbare ziektes toe wordt gevoegd.
Leuk feitje: het reukvermogen van honden is 1000 keer gevoeliger dan dat van mensen!
Hoe vinden de honden COVID-19?
Wanneer de speurhonden getraind zijn en met honderd procent zekerheid COVID-19 kunnen detecteren, zijn ze klaar om ingezet te worden. De duur van de training is afhankelijk van het ras en de eerdere ervaring van de hond.
De eerste stap is dat er met een doek over de huidoppervlak van de passagier wordt geveegd. Deze doek wordt in een beker gedaan waardoor het voor de hond mogelijk is om aan de doek te ruiken. Als alles goed gaat moet het resultaat binnen een minuut bekend zijn.
Daarnaast wordt er op dit moment ook getest of honden aan de urine van de mens kunnen afleiden of iemand het coronavirus heeft. In Finland zou dit experiment hebben aangetoond dat het oordeel van de honden zelfs veiliger is dan de klassieke coronatest. Voor honden is het mogelijk om dankzij hun goede neus verschillende chemische samenstellingen te herkennen, waardoor een verandering in het celmetabolisme herkent kan worden. Op dit moment wordt de urinetest nog nergens uitgevoerd en houden ze het op de luchthavens van Helsinki en Dubai bij de methode met de doek.
Werkt het echt?
Zoals eerder vermeldt wordt er momenteel overal ter wereld onderzoek gedaan naar de inzetbaarheid van corona-speurhonden. Zo lopen er onderzoeken bij de University of Veterinary Medicine in Hannover, de University of Pennsylvania in de VS, de University of Adeliade in Australië en de Briste organisatie Medical Detection Dogs. Op lichaamsgeur en urine na wordt er ook nog getest of de honden het coronavirus kunnen afleiden van de menselijke adem of het menselijke zweet. Het grote doel van al deze testen is natuurlijk niet alleen om de honden in te zetten op luchthavens, maar ook in ziekenhuizen, quarantainevoorzieningen en bejaardentehuizen.
Tot slot kunnen we concluderen dat de eerste pogingen wereldwijd veelbelovend zijn. De bevindingen van de honden zijn op dit moment in 94% van de gevallen correct. Wij zijn er daarom ook van overtuigt dat er wereldwijd steeds meer corona-speurhonden worden ingezet. Succesvolle resultaten in de onderzoeken zouden namelijk betekenen dat het testen van COVID-19 een stuk goedkoper en sneller kan worden!
Onze conclusie: De hond is en blijft gewoon de beste vriend van de mens, waardoor wij hopen dat deze trouwe viervoeters nog meer bij kunnen dragen aan onze wereld!
Jana
Hi, ik ben Jana! Ik vind het geweldig om de wereld te verkennen! Van boottochten op Bali, tot saunabezoeken in Finland, tot walvissen spotten in Zuid-Afrika. Momenteel woon ik in Amsterdam - maar wie weet waar ik daarna heen zal gaan... ✈️