De beste culinaire bestemmingen van 2017
Na de feestmaand december komt er vaak snel weer een sleur in het eten: elke dag aardappels, groente, vlees of spaghetti met kant-en-klare pastasaus. Wil jij culinair uitgedaagd worden op vakantie? Ontdek dan een van deze culinaire bestemmingen.
Culinaire koning van Zuid-Amerika: Peru
Lomo Saltado
Al vier jaar op rij is Peru verkozen tot de beste culinaire bestemming van Zuid-Amerika en het land draagt ook al vier jaar lang de titel van World’s Leading Culinary Destination. Peru mag als culinaire bestemming niet vergeten worden naast landen als Frankrijk en Japan. Authenticiteit en cuisine gaan in Peru hand in hand: veel gewassen, zoals quinoa, worden op traditionele (Inca) manier met de hand verbouwd. Kan het komen door alle aandacht en energie die aan het eten besteed wordt dat Peruaanse cuisine zo vol van smaak is?
Perfectie in elegantie: Japan
Udon noodles
Japanse cuisine ligt misschien wel het meest dichtbij de alom gezochte smaakperfectie. Een Japanse maaltijd in een luxe ryotei is niet te vergelijken met het Japanse eten dat je in Nederland kunt vinden. Omotenashi is een woord dat gebruikt wordt om de elegantie en stijl van Japanse service te omschrijven. De minutieuze werkwijze kun je proeven in de elegante smaken van Japan.
Noordelijke innovativiteit: Kopenhagen
Mosselen met knoflook en kaas
In 2004 namen twee Deense chefs van het Noma restaurant in Kopenhagen het initiatief om met chefkoks uit heel Scandinavië de cuisine van het noorden opnieuw op de kaart te zetten. En dat is gelukt! Het New Nordic Cuisine gebruikt traditionele slow food ingrediënten en geeft ze een nieuwe draai. Het vernieuwde gebruik van roken, marineren en zouten geven een ouderwetse smaak met een nieuwe twist. New Nordic Cuisine is nog steeds in ontwikkeling, maar nu al wereldberoemd!
More is more: Thailand
Pad thai met kreeft
Het bekende motto less is more is niet van toepassing in Thai cuisine, waar vooral geldt dat meer smaken beter smaken. Maar dat betekent niet dat alles maar bij elkaar gelegd kan worden. De complexiteit van Thaise maaltijden ligt in de harmonieuze samenwerking tussen de vele smaken. Als dit goed lukt, is het resultaat verbluffend. Geur en kleur is in Thai cuisine net zo belangrijk als smaak. Zo worden niet alleen je smaakpapillen verwend, maar ook je ogen en neus!
Een ontspannend wijntje: Bordeaux
Bordeaux Cabernet Sauvignon
Bordeaux is de prachtige regio in Frankrijk waar alles draait om wijn en culinaire hoogstandjes. Wijn, kaas en schaaldieren gaan hand in hand in een karakteristieke mix van Franse identiteit. Bezoek een van de 19e eeuwse wijnkelders waar je duizenden flessen Bordeaux wijn ziet rijpen. Als je helemaal tot rust wilt komen, is een vinotherapeutische massage een bijzondere ontspanner. Druivenextract is bijzonder goed voor je huid. Maar het lekkerst blijft natuurlijk om het gewoon te drinken.
Baskische lekkernijen: San Sebastián
Kabeljauw Pintxos
San Sebastián in Spanje zal je verrassen! Niet alleen de stad zelf is een verborgen pareltje aan de mooie kust van het Baskenland: de kwaliteit van de Baskische cuisine is in deze stad onvoorstelbaar. Niet voor niets heeft San Sebastián de hoogste concentratie Michelinsterren per vierkante meter in Europa. Zelfs de kleinste winkeltjes serveren hoge kwaliteit pintxos en andere Baskische hoogstandjes. Voor authenticiteit moet je in San Sebastián zijn.
Vrolijkheid op je bord: Porto
Tripas à moda do Porto
Porto is een verborgen pareltje in de Portugese cuisine en geeft een eigen draai aan gerechten die we kennen uit Lissabon. Porto cuisine is vrolijk, speels, en doet zich niet beter of chiquer voor dan het is: zichzelf zijn is genoeg! De restaurantjes zijn klein en vaak gerund door families, maar juist daardoor heeft het eten een lokale en authentieke smaak. De trots van Porto is tripas à moda do Porto. Geniet van dit heerlijke lokale gerecht met een lekkere Port wijn erbij. Daar word je vrolijk van!
Maaltijd van keizers: Napels
Pizza margherita
Napolitaanse cuisine is sterk beïnvloed door Griekse en Romeinse cultuur, maar ook Franse smaken komen voorbij in deze interessante mix. Pasta, groente, kaas en zeevruchten vormen de basis van de simpele, verse gerechten in Napels. Wist je dat de Italiaanse pizza margherita is uitgevonden in Napels? De mooie stad is ook het oorspronkelijke thuis van de pizza alla napoletana en nog veel meer heerlijke varianten!
Historische én nieuw: Londen
Scones
Engeland heeft een rijke geschiedenis en dat is te proeven in de cuisine van het land. Al in de Middeleeuwen liep Engeland voorop met het ondernemen van kruistochten, waardoor al vroeg in de geschiedenis buitenlandse kookstijlen in English cuisine werden opgenomen en aangepast. Brood of aardappels en vlees zijn traditioneel de hoofdelementen van een Engelse maaltijd. Maar ook in de 21e eeuw blijft Engeland niet achter: de gerechten ontwikkelen zich constant met nieuwe smaken en buitenlandse invloeden, zoals het Brits-Indiase Kedgeree. Heer-lijk!
Wil jij geïnspireerd worden dit jaar? Bezoek een van deze heerlijke culinaire landen.