Fooi geven in het buitenland
Fooi geven is in Nederland normaal, maar zeker geen verplichting. Het Nederlandse principe is namelijk dat men bij slechte of matige service geen fooi verdient. In het buitenland daarentegen verwacht men in sommige gevallen ongeacht of de kwaliteit van service een extraatje van je. Voordat je op vakantie gaat is het daarom verstandig om even te kijken wat de gewoontes zijn op het gebied van fooi geven.
1. Landen zonder fooi
Als jouw bestemming in deze lijst voorkomt dan kan je in veel gevallen je Nederlandse fooigewoontes hanteren: Australië, België, China, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Italië, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Singapore, Slovenië, Vietnam, Zweden, Zuid-Korea en Zwitserland. Alleen in Japan is het geven van fooi af te raden aangezien het daar wordt gezien als onbeleefd.
2. Fooi richtlijnen
Het is met name belangrijk om te weten dat de hoogte van fooi relatief is. Als je bijvoorbeeld met vier personen een rekening van 100 euro hebt dan zal iedere bediende erg blij zijn met 10 euro. Als je echter met 20 personen een rekening van 1000 euro hebt dan heeft de bediening waarschijnlijk ook 10 keer zo hard zijn best moeten doen om alles vlekkeloos te laten verlopen en is een tientje wel erg weinig.
3. Neem gepast geld mee voor de taxi of neem een Uber
Taxichauffeurs hebben geen kassalade vol kleingeld bij de hand en kunnen daarom maar een beperkt aantal keer een briefje van €50,- opbreken. Om te voorkomen dat je opnieuw moet pinnen of een enorme fooi moet geven is het daarom verstandig om voldoende wisselgeld mee te nemen als je met de taxi gaat. Een uber is uiteraard nog makkelijker aangezien deze aan het einde van de maand van je creditcard wordt afgeschreven.
4. Check vooraf wat normaal is qua fooi
Per land verschilt het percentage dat normaal geacht wordt en tevens ook aan wie fooi gegeven hoort te worden. Zoek dit voor je op vakantie gaat even op en vraag het niet aan de serviceverlener daar. In arme landen is de bevolking vaak redelijk verlegen en bescheiden en zal daarin uit beleefdheid antwoorden dat fooi geven niet hoeft, zelfs als hun inkomen voor 80 procent uit fooi bestaat! In andere landen zal het echter weer sterk overdreven worden en geef je onnodig veel.
5. Soms zit de fooi bij de prijs inbegrepen
Sommige restaurants brengen standaard een bepaald percentage in rekening voor de servicekosten. Vaak wordt dit vooraf op de kaart aangegeven of hangt er een bordje bij de deur. Controleer dit vooraf zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Behalve fooi geven, zijn veel andere gebruiken ook anders in het buitenland. Ga jij bijna op vakantie? Lees meer over etiquettes en gewoontes in het buitenland.