Kerst 2020: 3-gangen kerstrecept
Kleine verrassing 3: zorg voor blije gasten aan tafel met dit kerstrecept!
Het kerstdiner is voor veel mensen elk jaar een hoogtepunt. Familie, geliefden en goede vrienden, iedereen komt samen. Zelfs in dit gekke jaar waarin we Kerst in een kleinere kring moeten vieren, is het nog steeds een speciale periode. Toch komt het, door de vele diners, vaak voor dat de inspiratie voor een lekker en makkelijk kerstrecept er soms even niet is. Daarom hopen wij dat jij met dit 3-gangen kerstrecept wat inspiratie op kan doen en voor blije gezichten aan jouw eettafel kan zorgen!
1. Voorgerecht: Garnalencocktail
2. Hoofdgerecht: Lasange met vis
3. Nagerecht: Tiramisu van Oreo
1. Voorgerecht: Garnalencocktail
Een van de bekendste, maar toch lekkerste voorgerechten voor een kerstdiner is natuurlijk de klassieke garnalencocktail. Deze cocktail ziet er altijd feestelijk uit en is gemakkelijk te maken voor jouw gasten. Het perfecte voorgerecht dus!
Deze ingrediënten heb je nodig voor 4 personen:
- 100 ml slagroom, snufje cayennepeper, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels tomatenketchup, 1 eetlepel whisky, 1 citroen, krop ijsbergsla en 300 gram Hollandse garnalen.
Zo maak je het:
Pak de slagroom en klop die op totdat die half stijf is. Voeg tijdens dit proces een klein beetje zout en cayennepeper aan de slagroom toe. Voeg daarna de mayonaise, ketchup en whisky aan de slagroom toe en meng samen. Voeg vervolgens een eetlepel citroensap aan het mengsel toe. Zorg wel dat je, tijdens het toevoegen van het citroensap, 4 partjes citroen voor later overhoudt. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en zet de saus daarna in de koelkast.
Pak vervolgens 4 van jouw mooiste glazen en snijd de sla in kleine stukjes, zodat je deze op de bodem van het glas kan leggen. Snijd vervolgens ook de citroen in 4 partjes. Pak daarna de Hollandse garnalen en verdeel deze over het bedje van sla. Vervolgens voeg je de saus bovenop de garnalen toe. Daarna maak je de garnalencocktail compleet door deze af te toppen met de partjes citroen.
Wist jij dat: De garnalencocktail van 1960 tot 1980 in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten het meest populaire voorgerecht was?
2. Hoofdgerecht: Lasagne van vis
Een ideaal hoofdgerecht voor jouw aankomende kerstdiner is een lasagne van zalm, spinazie en garnalen. Een lasagne is gemakkelijk te bereiden en ziet er altijd rijk gevuld uit. Mochten jouw gasten niet van vis houden dan zijn er natuurlijk ook genoeg lasagne varianten met vlees of groenten.
Deze ingrediënten heb je nodig voor 4 personen:
- 50g boter, 60g bloem, 500 ml melk, 1 theelepel nootmuskaat, handje peterselie, 300g zalm, 200g garnalen, 300g spinazie, 50g parmezaanse kaas en 6 lasagnebladen.
Zo maak je het:
Zet de oven aan op 200 graden celcius. Start vervolgens met het maken van de bechamelsaus, voor de lasagne, door de boter te laten smelten in een steelpan op laag vuur. Als de boter is gesmolten voeg je al roerend de 60g bloem toe en ga je daarmee door tot je een soort zanderig geheel krijgt. Voeg daarna de melk scheutje voor scheutje toe terwijl je door blijft roeren met een garde. Zet de pan daarna op halfhoog vuur en blijf roeren totdat de bechamelsaus dikker wordt. Dit duurt ongeveer 8 minuten. Voeg na deze 8 minuten als laatste de theelepel nootmuskaat en de gesneden peterselie toe. Als jouw bechamelsaus net niet van de garde afglijdt is die goed en klaar voor gebruik!
Bak vervolgens de zalm gaar in een pan zonder olie. Is de zalm gaar? Haal de zalm uit de pan, prak het in kleine stukjes met een vork en meng de stukjes zalm samen met de garnalen. Gooi vervolgens de spinazie in de koekenpan met het overgebleven vocht van de zalm en laat deze slinken. Pak vervolgens de lasagnebladen, laat ze 2 minuten in water koken en dep ze daarna droog.
Als je dat hebt gedaan is het tijd om de verschillende verdiepingen van de lasagne op te bouwen. Voeg in de ovenschaal als eerste een laagje bechamelsaus toe, gevolgd door de helft van de spinazie en de helft van het vismengsel. Leg daar bovenop wat lasagnebladen, voeg vervolgens de helft van de overgebleven bechamelsaus toe en daarna de andere helft van de spinazie en het vismengsel. Eindig met een laag van lasagnebladen met als finishing touch de andere helft van de bechamelsaus en de parmezaanse kaas.
Stop de lasagne daarna in de oven en laat deze 25 tot 30 minuten bakken.
Wist je dat: Veel Zalm uit Noorwegen komt?
3. Nagerecht: Tiramisu van Oreo
Een tiramisu van Oreo klinkt echt als de perfecte afsluiter van jouw kerstdiner, toch? Met slechts 5 ingrediënten staat dit heerlijke nagerecht ook gemakkelijk en snel op tafel.
Deze ingrediënten heb je nodig voor 10 personen:
- 200g witte chocolade, 200g mascarpone, 750g witte chocolademousse, 690g mini oreo's en 75ml koffie.
Zo maak je het:
Hak ten eerste met een mes de witte chocolade in kleine stukjes. Roer daarna de witte chocolademousse, mascarpone en 75% van de witte chocolade voorzichtig door elkaar. Zorg, voordat je Oreo koekjes in de glaasjes gaat toevoegen, dat je ongeveer 100 gram van de koekjes niet gebruikt en apart legt. Breek vevolgens de resterende Oreo koekjes doormidden en bestrooi de bodem van de glaasjes alvast met een laagje koekjes. Schenk vervolgens de helft van de 75ml koffie over de 10 glaasjes. Voeg daarna de helft van het mascarponemengsel in de glaasjes toe.
De volgende stap is om de laag van het mascarponemengsel te bedekken met opnieuw een laagje koekjes en de overgebleven koffie. Daarna schep je de andere helft van het mascarponemengsel op de vorige laag met koekjes en koffie en strijk je de bovenkant glad met een lepel of spatel. Top het toetje af met de overgebleven koekjes en witte chocolade en voilà, dit lekkere toetje kan zo de koelkast in. Laat de Oreo tiramisu hierin ongeveer 20 minuten staan, voordat je hem uit kan serveren.
Wist je dat: Tiramisu oorspronkelijk uit Italië komt?
Zijn alle recepten gelukt? Dan ben jij waarschijnlijk helemaal klaar voor het aankomende kerstdiner! Zin om nog meer in de kerststemming te komen? Lees dan ons blog over de meest bekende kerstliedjes per land.
Laurens
Hi! Ik ben Laurens en momenteel content & campaign stagiair bij Vliegwinkel. Voor mij een leerzame stage in de travelbranche! Mijn favoriete steden zijn Valencia, Bangkok en New York. Ook heb ik een hele lange bucketlist met heel veel bestemmingen die ik hopelijk ooit kan afwerken!