Hoe bereid je je voor op een vliegreis?
Vliegen: Het is heel erg leuk, maar brengt soms een hoop stress met zich mee. Je moet zorgen dat je alle (belangrijke) spullen bij je hebt, inchecken, door de security check en op tijd komen bij de gate. Wij hebben de meestgestelde vragen over de weg van inchecken naar boarden op een rij gezet, zodat je helemaal op de hoogte bent en voorbereid aan je reis kunt beginnen.
Meestgestelde vragen over vliegen:
- Hoe werkt inchecken op de luchthaven?
- Wat zijn de regels voor handbagage?
- Welke spullen moeten op de band bij de security check?
- Hoe werkt de security scan?
- Hoe pak je het best je spullen weer in?
- Hoe laat moet je naar de gate?
- Hoe werkt boarden?
Hoe werkt inchecken op de luchthaven?
Je bent op tijd aangekomen op de luchthaven en je hebt alle bagage en belangrijke documenten (paspoort en evt. kopiën, medische gegevens en boekingsgegevens) bij je. Het eerste obstakel is inchecken!
Zoek op de elektronische borden jouw vlucht en de bijbehorende incheckbalie op. Dit kan aan de hand van de bestemming, maar kijk altijd of het vluchtnummer en de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt ook klopt. Soms vertrekken er namelijk meerdere vliegtuigen rond dezelfde tijd naar dezelfde bestemming, zeker op een grote luchthaven als Schiphol. Ook kan een vlucht meerdere vluchtnummers hebben die verspringen op het bord. Neem dus even rustig de tijd om jouw vlucht te zoeken.
Houd je paspoort en e-tickets bij de hand om het incheckproces te versnellen. Als je geen ruimbagage in hoeft te checken, kun je ook bij de self-service palen op de luchthaven inchecken. Tegenwoordig kun je bij veel airlines ook online inchecken en een boarding pass uitprinten. In dat geval kan je met alleen handbagage meteen doorlopen naar de security check!
Heb je wel bagage die ingecheckt moet worden? Weeg thuis alvast je tas! Op deze manier hoef je niet bij de incheckbalie spullen uit je koffer te halen én je voorkomt dat je moet bijbetalen voor het extra gewicht.
Met inchecken ontvang je een boarding pass. Je ticket heb je nu niet meer nodig, maar bewaar deze wel totdat je op je bestemming bent! Helemaal klaar met inchecken? Berg je boardingpass en je paspoort op een veilige plek op. Deze heb je bij de security check en de gate wel nog nodig.
Wat zijn de regels voor handbagage?
Hetgeen waar de meeste mensen tegenop kijken is de veiligheidscontrole. Maar ook hier kan je jezelf goed op voorbereiden! Op internet kan je per luchtvaarmaatschappij opzoeken wat er wel en niet in je handbagage mag zitten, en hoe zwaar en groot je bagage mag zijn. Lees ze goed door en pas jouw handbagage hierop aan.
Algemene regels zijn:
- Je mag geen flesje water in je tas hebben zitten (neem een lege fles mee. Dit mag wel en je kunt hem na de controle gewoon vullen).
- Vloeistoffen moeten in een doorzichtig, afsluitbaar zakje (bijvoorbeeld een ziplock zakje). Elke passagier mag 1 zo’n zakje meenemen. Alle vloeistoffen die je in het zakje meeneemt moeten in verpakkingen van maximaal 100 mL zitten en moeten allemaal in het zakje passen.
- Medicijnen: medicijnen meenemen in het vliegtuig is mogelijk, maar je moet wel aan kunnen tonen dat je deze tijdens de vlucht écht nodig hebt (bijvoorbeeld met een verwijzing van de huisarts).
- Vloeistoffen groter dan 100 mL die je op de luchthaven hebt aangeschaft, bijvoorbeeld een nieuw luchtje, mag je altijd meenemen zolang deze voor je verpakt en verzegeld zijn. Reis je naar een land buiten de EU? Kijk dan na of je buiten dat land gekochte, verzegelde vloeistoffen mag meenemen. In Australië is dit bijvoorbeeld verboden! Veel landen hanteren hier eigen regels. Personeel op de luchthaven kan je hierbij helpen.
Welke spullen moeten op de band bij de security check?
Bereid je in de rij voor de security check alvast voor om jouw spullen op de band te leggen. Elektrische apparaten, zoals tablets, e-readers en laptops, moeten uit je tas en in een aparte bak op de band. Ook het zakje met vloeistoffen, je riem, sleutels, horloge, grote sieraden, dikke vesten of blazers, en zware schoenen moet je in een bak stoppen zodat deze gescand kunnen worden. Weet je niet zeker of iets op de band moet? Vraag het de medewerker achter de band!
Als er iets mis is met de spullen die gescand zijn dan zal je tas gecontroleerd worden. Als je toch iets bent vergeten, zoals een flesje water of een deodorant spuitbus, kan deze ingenomen worden. Het kan ook voorkomen dat ze niet zeker weten wat een voorwerp in je handbagage is. Ook dan wordt je bagage gecontroleerd. De security medewerker zal altijd aan jou vragen om je tas open te doen en niet zomaar door je spullen graaien. Blijf rustig en luister goed naar de medewerker. Meestal is er namelijk helemaal niks aan de hand.
Hoe werkt de security scan?
Iedereen moet door een scanner bij de security check. Hiermee worden voorwerpen opgespoord die mensen op hun lichaam dragen. Als je zeker weet dat je geen spullen meer in je zakken hebt, kan je door de scan. Een medewerker vraagt je bij de meeste apparaten om je armen omhoog te doen en je benen iets uit elkaar. Dit staat ook aangegeven op het apparaat. Het is van belang dat je zo stil mogelijk blijft staan, anders mislukt de scan en moet deze nog een keer. Na ongeveer 3 seconden zal de medewerker aangeven dat je verder kan lopen. Soms komt het voor dat het apparaat toch iets ziet wat nagekeken moet worden, dan zal je toch gefouilleerd worden. De medewerker zal dit aangeven met een handbeweging.
Hoe pak je het best je spullen weer in?
Als je succesvol door de veiligheidscontrole bent gekomen, is het tijd om al je spullen weer in je handbagagekoffer of tas te stoppen. Doe dit niet aan de band zelf! Mensen zullen op jou moeten wachten, wat voor irritaties kan zorgen bij haastige reizigers. Neem in plaats daarvan de bakken waar jouw spullen inzitten mee naar één van de tafels of bankjes die naast de band staan. Zo kan je op je gemak je tas weer goed inpakken. Zet de bakken ook weer terug op de daarvoor bestemde plaats, zo houd je de ruimte na de bagageband netjes en opgeruimd.
Hoe laat moet je naar de gate?
Eenmaal door de controle heb je de grootste hindernis gehad. De volgende stap is het vinden van de juiste gate. Als je goed op tijd bent, kan het voorkomen dat de gate nog niet op de informatieborden staat. In dit geval kan je even ergens koffie halen en regelmatig de borden checken voor updates. Als de gate wel al bekend is, is het het makkelijkst om alvast die richting op te gaan. Soms is een gate namelijk verder lopen dan je denkt!
Zorg dat je ongeveer een uur van tevoren bij de gate bent, dan ben je heel goed op tijd. De gates gaan meestal een half uur of een uur van tevoren open en het boarden begint een half uur voor vertrek. Eventuele gatewijzigingen worden omgeroepen bij de gate zelf en staan ook op het bord, dus als je daar al bent, blijf je goed op de hoogte van jouw vlucht.
Hoe werkt boarden?
Als het boarden gaat beginnen, wordt dat omgeroepen. Zorg dat je je boarding pass en je paspoort bij de hand hebt. De boarding pass wordt gescand door een medewerker voordat je het vliegtuig in mag. De medewerker kan je vragen om jouw handbagagestuk op een weeg- en meetschaal te zetten. Dit gebeurt echter alleen als zij twijfelen over de grootte, bijvoorbeeld bij een rugzak of grotere trolley. Bij een gewone handtrolley is dat eigenlijk nooit het geval. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is je stoel opzoeken en je handbagage opbergen in de bagageruimte boven de stoelen. De cabin crew vertelt je de rest. Fijne vakantie!
Ben je er helemaal klaar voor? Boek je vliegtickets op vliegwinkel.nl!