Jakarta heeft een tropisch moessonklimaat. Het regenseizoen loopt van november tot april. Er valt jaarlijks ongeveer 1800mm regen. De korte en hevige regenbuien vallen vooral eind van de middag. De droogste maanden zijn juli tot september. Jakarta ligt lager dan andere steden op Java en zal daardoor broeierig en warm aanvoelen. De gemiddelde temperatuur ligt het gehele jaar op ongeveer dertig graden. In de maanden mei tot en met september kun je het beste een reis naar Jakarta boeken. Je hebt dan de grootste kans op droog weer. De vliegtickets naar Jakarta zijn dan wel het meest prijzig.
Jakarta viert veel feesten, van religieuze en niet-religieuze aard. Dit zijn een aantal aanraders:
Jakarta Fair
juni
22 juni is de geboortedag van de stad Jakarta. Daarom is deze hele maand een feestmaand. Er is een kermis op Pekan Raya Jakarta, Kemayoran. Op de kermislocatie kun je genieten van snacks, traditionele gerechten, hebbedingetjes, vlooienmarkten, kermisattracties, muziek en dans Er wordt een kleine toegangsprijs gevraagd om de kosten te drukken.
Chinees nieuwaar
januari of februari
Jakarta heeft niet een bijzonder grote Chinese bevolking, maar de Chinese cultuur heeft wel invloed gehad op de cultuur van Jakarta. Daarom wordt Chinees nieuwjaar ook in veel wijken in Jakarta gevierd. Je kunt het beste van Chinees nieuwjaar genieten in de wijk Glodok.
Idul Fitri
_juli en/of augustus**
Idul Fitri is een islamitische feestperiode, waarbij moslims vasten voor een maand en hun familie bezoeken. Tijdens deze periode hebben veel winkels goede aanbiedingen en worden er kleine festivals georganiseerd door de hele stad. Als je graag wilt winkelen in Jakarta is dit een goede periode om te gaan door de aanbiedingen in de winkels.
Indonesia International Motor Show
september
Dit evenement heeft international faam en duurt drie dagen. Auto- en motorfanaten van over de hele wereld komen hier hun speciale voertuigen showen. Er zijn ook demonstraties en workshops die met auto’s en motors te maken hebben.
Het verkeer in Jakarta kan heel chaotisch zijn. Het is de hele dag druk, er zijn veel opstoppingen en voetpaden kent Jakarta niet. De meest comfortabele manier om in Jakarta van A naar B te reizen is per taxi. De taxi’s zijn voorzien van een meter die alleen loopt als de taxi rijdt. De eerste kilometer kost ongeveer 5000 IDR (35 eurocent). Daarna betaal je voor elke 100 meter een bedrag van ongeveer 250 IDR (2 eurocent). Let er wel op dat je een officiële taxi neemt. Deze hebben een meter en een ID kaart op het dashboard. Het is gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden. De chauffeurs hebben weinig wisselgeld. Zorg ervoor dat je kleine bedragen bij je hebt.
Met de bus in de stad
Jakarta heeft een groot busnetwerk. De bussen zijn populair en altijd vol. Als je veel bagage bij je hebt is dit geen prettig vervoermiddel. Dan kun je beter een taxi nemen. Als je toch met de bus wilt reizen, probeer dan een patas bus te nemen. Deze bussen hebben airconditioning en zijn wat duurder en daarom ook minder druk. Je betaalt voor een ritje met een patas bus ongeveer 3300 IDR (30 eurocent).
Bajaj of Tuk Tuk
Een Bajaj, of een Tuk Tuk, is een gemotoriseerde driewieler met een cabine voor een of twee passagiers. Je kunt van te voren het beste een prijs afspreken met de bestuurder. Deze ligt gemiddeld tussen de 3000 en 5000 IDR (20-35 eurocent). De Bajaj worden vooral voor korte afstanden gebruikt. Een ritje in een Bajaj is een leuke ervaring en hoort echt bij de ervaring van Jakarta.
Als je vliegtickets naar Jakarta hebt geboekt, land je hoogstwaarschijnlijk op Soekarno-Hatta International Airport. Bij aankomst in deze Indonesische metropool zul je wellicht wat overweldigd raken door de hitte en drukte. Het is handig van te voren te bedenken hoe je van de luchthaven naar de stad wilt reizen. Je kunt het centrum van Jakarta per taxi en bus bereiken. Let er wel op dat je een visum nodig hebt om het land in te kunnen en soms de nodige inentingen.
De taxi standplaats is buiten de aankomsthal. De betrouwbaarste taxi’s zijn de Blue Bird taxi’s. Blue Bird taxi’s hebben meters, alleen hebben de chauffeurs vaak wel wat aansporing nodig die ook te gebruiken. Er zijn veel blauwe taxi’s in Jakarta, maar de Blue Bird taxi’s hebben een logo van een vliegend ei op een schild. De taxirit duurt gemiddeld ongeveer 40 minuten, maar is afhankelijk van de drukte van het verkeer en je bestemming. De rit kost ongeveer 100.000 IDR (7 euro). Zorg ervoor dat duidelijk is wie het tolgeld betaalt.
Je vindt de bushalte buiten de aankomsthal. De busrit naar het centrum duurt 45 minuten tot een uur en kost ongeveer 15.000 IDR (1 euro).